|
- Étrendjük egyik fontos eleme a mageleség.. Természetesen a legideálisabb a deguk számára előállított, de adhatunk nekik csincsillatáp- rágcsálómag keveréket is. Az olajos magvak csakúgy mint a csincsilláknál, nagy mennyiségben náluk is okozhatnak májkárosodást, ezért ha lehet kerüljük.
- Mindig legyen előttük széna vagy szárított lucerna.
- Friss zöldeket, zöldségeket adjunk nekik minden nap. Pitypang, uborka, répa, saláta, tyúkhúr stb. Ne adjunk nekik puffasztó hatásúakat mint a karalábé,karfiol, kelkáposzta, a hüvelyesek (bab, borsó) és a banán. A burgonya héja egyenesen mérgező számukra!
- Kisebb hányadban, de friss gyümölcsöket is adjunk nekik. A szárított héjukat is szeretik rágcsálni.
- Mivel a deguk különösen hajlamosak a cukorbetegségre, ezért ne adjunk nekik nassolni kekszeket, csokit. A sok aszalt gyümölcs szintén árthat.
- Mindig legyen nekik friss vizük, a legalkalmasabb a golyós itató amit rágcsálóknak gyártanak, ennek használatát könnyen megtanulják és nem tudják beszennyezni a vizet sem.
| |