|
A tengerimalacok etetése viszonylag egyszerű, de van amire oda kell figyelnünk.Az egyik, hogy tengerimalac az emberhez és a többi főemlőshöz hasonlóan nem tudja a C-vitamint előállítani.Ezért a friss zöldség és gyümölcs rendkívül fontos.A legtöbb C-vitamint a csipkebogyó,paprika és petrezselem tartalmaz.Sokféle zöldség, gyökér, termények, gyömölcsök és vadon termő növények kínálhatók fel eleségként a tengerimalacoknak.Mint nekünk,nekik is egyéni ízlésük van, ezért lényeges olyan széles választékot biztosítani, amilyet csak lehet.Két zöldségféle van amit nem szabad túladagolni : a spenót, magas oxalátsav tartalma miatt és a saláta, kis tápértéke és ópiumtartalma miatt.Továbbá van pár zöldség ami nagy mennyiségben puffasztó hatású,mintpl. a káposztafélék.Elővigyázatosan kell adni nyers burgonyát,mert az éretlen vagy vegyszerekkel kezelt rész mérgezést okozhat.A déli gyümölcsöket csak héj nélkül adjuk nekik pl.banán,narancs.Oda kell figyelnünk rá,hogy csak mosott és vegyszermentes növények kerüljenek eléjük, különben könnyen hasmenést kaphatnak vagy lebetegedhetnek.
A másik,hogy a természet állandóan növekvő fogakkal látta el őket,ezért fontos,hogy mindig legyen előttük széna.Rosttartalma szempontjából is fontos szerepet tölt be.Ügyeljünk rá,hogy porosan vagy penészesen ne kerüljön malackánk elé! Szintén fogkoptatás céljából mi néha nagyobb faágakat teszünk be nekik(természetesen ami nem mérgező),amit élvezettel rágcsálnak.Néha kaphatnak egy-egy darabka szárazkenyeret is ,de nagyon hízlaló, így nem szabad belőle sokat enniük.
Rengeteg féle táp kapható,amelyek speciálisan a malackák igényeinek vannak kifejlesztve,a jobbak C-vitamminal dúsítottak.A tengerimalactápok csontlisztből, hüvelyes növények magvaiból,gabonafélékből és különböző magokból (kukorica, árpa,nyúltáp vagy préselt fű stb.) készülnek.A mézes keverék hozzáadásával a táplálék változatossá tehető.Elég sok ember elköveti a tengerimalac-tartás korai szakaszában,hogy amiket érintetlennek talál a tálban, azok kihagyásával, abból készít keveréket házilag,amit elfogyasztottak a malacok.Így csomó nyomelemhez esetleg nem jutnak hozzá.Először is valószínű,hogy néhány eleség kevésbbé népszerű mint a többi,de ez nem azt jelenti,hogy semmi sem fogyott belőlük.A legtöbb nyúltápot szeretik,de erre ügyelnünk kell,mert néhányukba A.C.S.-t kevernek,amely egy gyógyszerkészítmény nyulak élősködői ellen,de a malacokra veszélyes, károsítja a májukat .A többi rágcsálónak gyártott eleség sem ideális, pl a héjas termések is okozhatnak problémát,hiszen a malacok nem képesek kibontani,egészben fogyasztják el,ami aztán a beleikben gyulladást okozhat.Vehetünk malacunknak,speciális malacvitaminokat is,viszont a vitamintúladagolás ugyanolyan káros lehet,mint a vitaminhiány.
A tengerimalacok egyik kedvence és elégedett kuttyogással kísérik, a friss fű.Tavasztól őszig nyugodtan kivihetjük a malacunkat a kertbe legelni (olyan 15 fok alatt egy szobahőmérsékletre szokott malacot nem ajánlott, illetve nagy hőségben sem).Ügyeljünk rá,hogy ha hirtelen minden átmenet nélkül adunk nekik friss zöldet,könnyen hasmenést kaphatnak,ezért tavasszal ajánlatos fokozatosan hozzászoktatni őket,először pl a szénához keverve.Nem csak a füvet,de sok más növényt is kedvelnek és fontos vitamin forrást képeznek,de csak olyat adjunk nekik amiről biztosan tudjuk,hogy nem mérgező.Ne szedjünk malacunknak útmentén nőtt fűből,mert szennyezett lehet kutya-vagy macskaürülékkel,a kipufogógázokból származó mérgező anyagokkal.
Néhány példa a vadon termő, malacok számára ehető növényekből:
- fűfélék
- pitypang
- mezei sóska
- zsálya
- tyúkhúr
- martilapu
- útilapu
- pásztortáska - hasmenés kiváló ellenszere, egészséges malacok keveset esznek belőle
- bükköny
- borsmenta
- csipkebogyó- magas C-vitamin tartalma miatt értékes
- citromfű
- lóhere - nagy mennyiségben vagy vizesen puffasztó hatású, szárítva etethető nagyobb mennyiségben is
- zsázsa
- bazsalikom
- kapor
- árvacsalán
- útifűfélék
- kakkukfű
- lucerna - szárítva remek eleség, de egyébként puffasztó hatású
- levendula
És egy lista egy-két különösen mérgező növényről:
általában az örökzöldek és a hagymás növények,tiszafa, aggófüvek, páfrányfélék, kökörcsin, harangvirág, boglárka nadragulya, vérehulló fecskefű, gyűszűvirág, lóróm sisakvirág, sasharaszt, stb..
És végül de nem utolsó sorban, fontos, hogy állandóan legyen előttük friss víz. Sokan meglepődnek ezen, hiszen mindig hallani,hogy a rágcsálóknak nem szükséges, elég a gyümölcs, de ez nem így van.A legalkalmasabbak az erre a célra gyártott golyós itatók,melynek a vizét sem besszenyezni nem tudják, sem pedig kiborítani.
| |